INDICATA lanceert Market Watch, een realtime markt-update en online rapportage tool

Ontwikkelingen van voertuigen in 13 Europese landen en een online rapportage tool in INDICATA geven inzicht in prijzen, volumes, courantheden van de top modellen in de segmenten.

Persbericht INDICATA introduceert Market Watch ed. 1, april 2020 

Antwerpen, 14 april 2020 – INDICATA, onderdeel van de Autorola Group, kondigt de lancering van Market Watch aan, een informatiebron in twee varianten voor professionals in de remarketing die een competitief voordeel biedt bij het nemen van beslissingen over tweedehands voertuigen.

Market Watch bevat afzonderlijke gegevens over marktvolumes en prijzen in 13 landen, waaronder België-Luxemburg. Deze gegevens worden verzameld door dagelijks negen miljoen voertuig-advertenties in Europa te analyseren en bieden de mogelijkheid permanent analyses en trends op zowel macro- als microniveau te kunnen aanleveren.

In de huidige COVID-19-pandemie is dit inzicht meer dan ooit van belang. Market Watch is er in de vorm van een regelmatig verschijnend pdf-bestand dat te openen is via de landenwebsites van INDICATA, terwijl de toegang tot een uitgebreidere web-based markt rapportagetool is bedoeld voor senior beleidsmakers in de lease-, huur-, OEM- en dealergroepsectoren.

Als vervolg op de publicatie van het INDICATA White Paper over COVID-19, volgt nu een Market Watch rapport met een actuele data-analyse over de meest recente impact op de verkopen in de maand maart 2020 en op de prijzen in maart - april 2020 in tweedehandsmarkt, op 13 Europese markten.

Verkoopvolumes van occasions per Europees land, van 6 - 31 maart 2020

Onderstaande grafiek laat sterke verschillen zien tussen de markten met een volledige lockdown en markten waar nog enigszins in tweedehands voertuigen gehandeld kan worden. Als we de eerste week in maart als basis nemen, zien we een sterk contrast tussen de veerkracht van Zweden, dat 80% van het tweedehands volume wist vast te houden, en van Turkije, Nederland en Denemarken (2/3 van het volume) en die van de landen met een lockdown.

Market Watch ed1

Bron: INDICATA Market Watch

 

Veranderingen in handel-marktprijzen van occasions tussen 1 februari en 3 april 2020

Aan de hand van de benchmark-voertuigen van INDICATA Market Watch kun je zien hoe de prijzen tussen 1 februari en 3 april zijn veranderd. Door de prijzen van tweedehands voertuigen in Nederland per segment te bekijken, wordt de kracht van Market Watch op microniveau versterkt.

De eerste interessante constatering is het gebrek aan beweging in de prijzen in bepaalde landen. We zien daarbij echter wel een relatie met de aard van de social distancing-maatregelen. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Oostenrijk, Italië en Frankrijk zijn landen die met de snelste en strengste maatregelen in lockdown gingen.

Dealers hadden slechts zeer kort de tijd om te reageren voordat ze hun deuren moesten sluiten. Er was dus amper gelegenheid om prijsdalingen door te voeren. Denemarken, België, Nederland en Zweden daarentegen namen hun social distancing-maatregelen minder snel. De volumedalingen op deze markten gingen langzamer of waren minder sterk dan in andere landen. Daardoor hadden de dealers meer tijd om te reageren en de prijzen te verlagen.

Als we per land kijken, zien we dat in Nederland kleine voertuigen in eerste instantie hun waarde beter behielden dan grotere voertuigen, zowel uitgedrukt in euro's als in procenten, wat kenmerkend is voor een verschuiving in de markt.

Turkije laat zo op het oog een opzienbarende groei zien, maar als we naar groeipercentages in het recente verleden kijken, hadden we een groei van 10% mogen verwachten. Turkije is een land met een hoge inflatie. Bovendien staat de markt voor nieuwe voertuigen door valutaproblemen sterk onder druk.

De vlucht in tweedehands voertuigen, die als "veilige investering" worden beschouwd, is aangejaagd door het gebrek aan nieuwe en de (relatief) lage rentes voor consumentenkrediet, met een mogelijke prijsbubbel als resultaat. In Turkije zien we dat de prijsstijgingen van occasions afvlakken en van sommige modellen begint de prijs nu zelfs te dalen.

Andy Shields, Global Business Unit Director van INDICATA: "Market Watch helpt de tweedehands voertuigensector bij het inspelen op de gevolgen van COVID-19 op de remarketing. Beleidsmakers in de Automotive die zich aanmelden voor het Market Watch rapport of de online rapportage tool beschikken over de beste realtime gegevens om een korte- en lange termijn strategie op te zetten waarmee ze vraag en aanbod van tweedehands voertuigen efficiënt kunnen managen."

Ga naar indicata.be/corona en vraag het Market Watch rapport op. Bent u, als remarketing professional geinteresseerd in de online rapportage tool, vraag dan een demo aan via indicata.be/demo.


Over INDICATA
INDICATA maakt deel uit van de Autorola Groep, wereldwijd marktleider in online remarketing en ICT-oplossingen voor de automobielsector. INDICATA is een realtime oplossing die live data van online en professioneel te koop aangeboden tweedehandsvoertuigen verzamelt, verwerkt en analyseert met als doel inzicht te geven in de marktwerking. Het biedt hierdoor een unieke oplossing om de rentabiliteit bij verschillende transacties van tweedehandsvoertuigen te verbeteren en restwaarden in de auto-industrie en afgeleide sectoren te beschermen. Het op het web gebaseerde INDICATA-dashboard biedt realtime KPI's, rapporten en analyses waarmee fabrikanten, importeurs, dealers, fleetowners, banken, verzekeringsmaatschappijen, enz. hun marktpositie kunnen optimaliseren. Indicata.be

Over Autorola Group
Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 420 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië. autorolagroup.com

Persinformatie

Jurgen Claus, (Interim) Country Manager Autorola Belux, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien., + 32 (0)473 96 41 09

Bijlagen
INDICATA Market Watch BENL report_april20
Downloadlink voor derden: www.indicata.be/nl/corona

Websites
Indicata                        indicata.be
Autorola Marketplace  autorola.be